QIGONG

BEWEGINGSMEDITATIE

Qigong (ook wel geschreven als Chi Kung)  is een een onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze, een eeuwenoude methode gericht op het verbeteren van  de algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wat is qi? Qi is de kracht die stroomt in al wat leeft. Qi staat voor het Chinese concept levensenergie van elk levend wezen, en refereert naar de energiecirculatie in het lichaam. Met Qi wordt ook wel bedoeld de lucht die we inademen, de ademhaling, maar kan ook de onzichtbare verbinding zijn tussen materie, energie en geest. Gong betekent de kunst of vaardigheid om te gaan met deze Qi processen. Qigong kan je dus definiëren als een systeem, een gezondheidsmethode om levensenergie te cultiveren en in balans te brengen.

Waar is Qigong goed voor?

Als er verstoringen zijn in het lichaam kunnen er ziekten ontstaan. Door deze disbalans stagneert de natuurlijke energiestroom die via een vast netwerk van kanalen (meridianen) door het lichaam stroomt. De traditionele Chinese geneeskunst (TCM) probeert deze verstoringen tegen te gaan door gebruik te maken van diverse therapeutische technieken. Voorbeelden van dergelijke technieken zijn Tai Chi, Qigong, kruidengeneeskunde, diëten en acupunctuur. Door regelmatige beoefening van Qigong, leren we vastzittende energie vrij te maken, oude energie af te voeren en nieuwe energie op te nemen. Het doel is dat je qi leert cultiveren, beheersen en sturen, om zodoende de mentale en fysieke balans en veerkracht te versterken en behouden. 

De les

In de Qigong les worden bewegingen en bewegingsseries in een rustig tempo en vast patroon herhaald. In deze bewegingsmeditatie les wordt bewust gebruik gemaakt van houding en ademhaling. Elk lichaamsdeel en de interne organen bestaan uit Qi en hebben baat bij deze oefeningen. Bij een gezond persoon is de Qi in balans. Een Qigong oefening kan ook statisch zijn waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden.  

Wat is het effect na beoefening van Qigong?

  • stress klachten verminderen
  • Versterkt het zenuwstelsel
  • De weerstand neemt toe
  • zelfhelend vermogen van het lichaam verbeterd zodat ziektes voorkomen kunnen worden of sneller genezen
  • Geestelijke vermogens verbeteren zoals geheugen, helder denken, concentratie
  • balans in energiehuishouding van lichaam en geest
  • Verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedsomloop
  • Verbetert de spijsvertering en stofwisseling
  • fysieke conditie verbeterd
  • Maakt spieren, gewrichten, pezen, weefsels sterker en soepeler

Wanneer

Dinsdag van 19:30 tot 20:30 uur

Buurthuis t Kruidvat

Ouderkerkerlaan 30 Diemen-Zuid